Help! Ik heb een vlek op mijn Holtkamper tentdoek

Een schone tent is niet alleen prettig om naar te kijken en onder te liggen, maar zorgt er ook voor dat het tentdoek langer meegaat. Zeker na een vakantie vol avontuur, regen en natuur, kunnen er vlekken ontstaan op het doek. In deze blog leest u hoe u op een veilige en effectieve manier vlekken verwijdert van zowel ongecoat als gecoat TenCate tentdoek – én wat u absoluut moet vermijden.

Gecoat vs ongecoat tentdoek

Holtkamper vouwwagens worden standaard uitgerust met ongecoat TenCate tentdoek, een topkwaliteit doek van Nederlandse makelij. Dit ademende doek zorgt voor een prettig binnenklimaat, voorkomt condensvorming en draagt bij aan het unieke kampeergevoel dat Holtkamper biedt.

In het verleden zijn er ook Holtkampers geproduceerd met een gecoat (geseald) TenCate tentdoek. Om die reden behandelen we in deze blog beide varianten.

Het verschil tussen gecoat en ongecoat tentdoek is eenvoudig te voelen: een gecoat doek voelt wat stugger en gladder aan, een beetje als plastic. Het is waterdicht door de coating, maar ademt minder goed. Ongecoat doek daarentegen voelt natuurlijker aan, is soepeler en biedt een uitstekende balans tussen waterdichtheid en ventilatie. Perfect dus voor comfortabele kampeerdagen én nachten.

Vlekken verwijderen op ongecoat TenCate tentdoek

Ongecoat doek is kwetsbaarder en lastiger te reinigen dan gecoat doek. Daarom geldt: voorkomen is altijd beter dan genezen.

De basis:

  • Gebruik NOOIT zeephoudende middelen.
  • NOOIT hard borstelen: dit kan het doek of de kleur aantasten.
  • Zacht borstelen met lauw water is meestal voldoende om lichte vervuiling te verwijderen.

 

Veelvoorkomende vlekken

Vogelpoep & bessen

Laat de vlek volledig drogen en krab deze vervolgens voorzichtig af met bijvoorbeeld een lepeltje. Zonlicht zorgt er na verloop van tijd voor dat de vlekken vervagen.

Hars of kaarsvet

Laat eerst stollen en schraap vervolgens voorzichtig af. U kunt eventueel een speciale harsverwijderaar gebruiken (bijvoorbeeld van drKeddo). Let op: deze is alleen geschikt voor ongecoat doek.

Algen & schimmel

Gebruik bij ongecoat doek geen chloor, dit kan verkleuring veroorzaken. In plaats daarvan:

  • Meng schoonmaakazijn met water in een verhouding van 1:1.
  • Breng het mengsel aan met een zachte borstel (niet hard boenen).
  • Spoel grondig na met schoon water.

 

Sterk vervuild doek

Gebruik alleen middelen die specifiek geschikt zijn voor ongecoat tentdoek. Door TenCate geteste merken zijn onder andere: Isaclean, Deva, 123products, HG en Ultramar.

Let op: gebruik deze middelen spaarzaam en volg altijd de gebruiksaanwijzing van de fabrikant.

Na intensieve reiniging is het belangrijk om het doek opnieuw te impregneren voor blijvende bescherming.

 

💡 Tip: Is het doek sterk vervuild? Overweeg dan om uw tent professioneel te laten reinigen, bijvoorbeeld via een specialist als Tentcare.

 

Vlekken verwijderen op gecoat TenCate tentdoek

Gecoat tentdoek is eenvoudiger te reinigen, maar vraagt ook om een zorgvuldige aanpak.

De basis:

  • Gebruik NOOIT zeephoudende middelen.
  • Verwijder vlekken bij voorkeur direct met lauw water en een zachte doek of borstel.

 

Veelvoorkomende vlekken

Vogelpoep, bessen & koffie

Zo snel mogelijk verwijderen met lauw water.

 

Hars of kaarsvet

Laat stollen en schraap voorzichtig af met een lepeltje.

Let op: Gebruik geen harsverwijderaars op gecoat doek, deze kunnen de coating aantasten.

 

Algen & schimmel

  • Gebruik een lichte chlooroplossing (1 deel chloor op 10 delen water):
  • Laat kort inwerken.
  • Borstel zachtjes.
  • Spoel grondig na met veel water.

Let op: Gebruik geen schoonmaakazijn op gecoat doek, dit is alleen geschikt voor ongecoat tentdoek.

 

Sterk vervuild doek

Gebruik enkel reinigingsmiddelen die speciaal zijn ontwikkeld voor gecoat tentdoek. Door TenCate geteste middelen zijn o.a.: Isaclean, Deva, 123products, HG en Ultramar. Bij gebruik van  schoonmaakmiddelen ALTIJD de gebruiksaanwijzing van de fabrikant volgen. Na reiniging van gecoat doek met deze middelen kan her-impregneren noodzakelijk zijn.

Let op: Bij veelvuldig gebruik van reinigingsmiddelen kan de sterkte van het tentdoek op den duur worden aangetast. Gebruik deze middelen daarom met mate en raadpleeg bij twijfel altijd een specialist.

Is het doek zwaar vervuild? Dan kunt u er ook voor kiezen om de gehele tent professioneel te laten reinigen. Verschillende specialisten bieden hiervoor passende oplossingen aan.

 

Schimmel verwijderen: zo pakt u het aan

Schimmelvorming ontstaat meestal door vocht en onvoldoende ventilatie. Gelukkig is het goed aan te pakken:

Algen en schimmels kunt u doorgaans verwijderen met een lichte chlooroplossing (verhouding 1:10 chloor en water). Werkt dit onvoldoende, gebruik dan een geschikt reinigingsmiddel volgens de instructies van de fabrikant. 

Heeft uw tent een ongecoat TenCate doek? Volg dan de aanwijzingen onder ‘Reinigen van ongecoat doek’. Let op: na het reinigen van ongecoat doek is herimpregneren altijd noodzakelijk.

 

Tot slot

Goed onderhoud houdt uw Holtkamper tentdoek mooi en sterk, seizoen na seizoen. Twijfelt u over welk middel u het beste kunt gebruiken? Of is het doek ernstig vervuild? Neem dan gerust contact op met een van onze specialisten: wij denken graag met u mee.