Rondje IJsland in 8 dagen

Marianne van Schaik en Maarten de Roos

Natuurlijk was het leuk geweest om met eigen auto en tent trailer naar IJsland af te reizen, maar wij kozen ervoor om na aankomst in Reykjavik een auto met tent trailer te huren. Geïnspireerd door een eerder bezoek aan een ijzig IJsland in februari 2014, besloten we kleurrijk IJsland afgelopen zomer opnieuw aan te doen van 11 tot en met 18 juni 2019.

Maarten 1

Paradijs voor fotografen
Wij hebben het rondje IJsland vanuit Reykjavik ‘tegen de klok in’ gedaan. Direct na aankomst eerst naar nationaal park Pingvellir waar meteen duidelijk werd dat de aardbodem hier continu in beweging is. Daarna de Golden Circle met o.a. Geysir en de indrukwekkende Gullfoss watervallen.

Maarten 2

Altijd een jas mee
We vervolgen onze reis richting Zuidkust, adembenemend! Wat een bijzonder landschap, je waant je soms op een andere planeet of in een aflevering van the Game of Thrones. Regelmatig kom je langs prachtige watervallen en gletsjers. Zorg voor volle batterijen van je camera en neem altijd een winterjas mee, want het weer kan in een paar minuten omslaan van een behaaglijke 20 graden naar guur herfst- of zelfs winterweer.

Maarten 6

Prima begaanbaar
De wegen zijn prima begaanbaar. Je kunt al heel veel van IJsland zien door gewoon op de ringweg 1 te blijven rijden die vrijwel helemaal geasfalteerd is. Maar veel onverharde gravelwegen zijn in de zomer ook goed te berijden (een 4x4 brengt je overal) en leiden je van de ene naar de andere verrassing.           

Niet goedkoop
Met name hotels en restaurants zijn in IJsland soms wel 2x zo duur als in eigen land. Maar met een tent trailer aan de haak en boodschappen uit de lokale supermarkt of winkeltje van het tankstation, waarmee je het ontbijt en de lunch zelf bereidt, houd je de kosten binnen de perken. We gaan door naar het Noorden waar we Myvatn en het nabijgelegen geothermische gebied en de watervallen Detifoss en Sellfoss bekijken: adembenemend!  

Whale watching
Vlakbij Akureyri ligt Dalvik waar we op een oude viskotter stappen om walvissen te spotten. Even denken we dat alles voor niets is geweest. Maar na een uurtje varen op zee kunnen we de walvissen bijna met de hand aanraken. Wat een onvergetelijk schouwspel!

Maarten 3

Alleen op de wereld
Terug in Akureyri zetten we koers richting Westen naar nationaal park Snaefellsjökull in de meest Westelijke punt van het schiereiland Snaefellsnes. We zien zeehonden en prachtige vogels. We genieten volop, want even lijkt het wel alsof we hier alleen op de wereld zijn.

Maarten 5

Hoezo kaal en kleurloos?
Mensen zeggen wel eens dat IJsland grauw en grijs is. De lavastenen lijken lukraak over het eiland uitgestrooid en zijn antracietgrijs van kleur. Maar in de zomer word je getrakteerd op de paarse pracht van lupine velden en kleurt de zee helderblauw wanneer de zon door de wolken breekt. We vinden het jammer dat we niet meer over onze reis kunnen vertellen, maar 1 ding staat vast: we komen nog eens terug, en dan met onze eigen tent trailer! 

Maarten 4   

Alle foto's in dit artikel: Maarten de Roos

Meld u hier aan voor de Holtkamper nieuwsbrief!

  • De laatste nieuwtjes
  • Als eerste op de hoogte